top of page

PROJECTE EN PROCÉS DE CREACIÓ, DISSENY, PRODUCCIÓ I REVISIÓ

RECUPERANT EL PARADÍS PERDUT

                            L’essència de l’aire són les plantes.

                                                                          ívida cynara

Visitant una peça de Michael Duane a través d'una peça performàntica.

Amb textos i fragments dels següents llibres:

Jardí en moviment i El tercer Estat de Gilles Clément,

La nació de les plantes i El futur és vetegal de Stefano Mancuso

El jardiner apassionat de Rudolf Borchardt

Jardinosofia, una història filsòfica dels jardins

Reflexions poètiques d'Ívida Cynara

Fragment trobat d'Al Yannan, el jardiner

Links d'interès:

https://www.bbc.com/mundo/noticias-59243476

Amb la idea que la transformació de la peça tant escènica com textual,  avanci des del qüestionament de la nostra relació amb la naturalesa cap el reconeixament d'aquesta, l'exemple social que emet i la consideració i respecte que es mereix. I sempre que es pugui, fer que la peça urbana deixi una empremta vegetal a l'espai durant el procés d'actuació.

PEÇA URBANA EN ESPAI PÚBLIC I PLANTABLE*

*a poder ser. Veient que aquest *asterisc: plantable, no sempre és possible, ja que es tracta de vincular cultura i urbanisme, a no ser que sigui en espais privats, no subeditarem, de moment, la peça, a aquest requisit, però sí que el plantejarem en el moment de la contractació per donar-li ales. En el cas que no es pugui, la comanyia es compromet a trobar un espai on els éssers naturals vinculats en l'espectacle pugin créixer i reproduïr-se, mantenint-nos fidels a l'objectiu singular d'aquesta peça:

Deixar una petjada verda al llarg del territori.

Fer créixer en l’espai-temps, material natural regenerador d’oxigen pur. 

 

És una iniciativa conscient, creativa i artística. Neix amb l’objectiu de Recuperar el Paradís Vegetal, inspirar una nova relació entre ésser humà, territori i naturalesa i fer-ho en zones urbanes, privades o en desús. Inclou treballar amb art i natura de forma conscient amb resultats de llarga durada.

DESCRIPCIÓ DE LA PEÇA

 

DESCRIPCIÓ I FONAMENTS

L’acció que neix en aquest Paradís, està inspirada per una Seqüència de 6 fotos de l’artista Duane Michals en la seva peça: The Paradise Regained 1968. La peça es converteix en fotografia viva que manipulada per agents externs (tres ballarines neutres en acció), canvia i evoluciona al llarg del directe versionant la seqüència fotogràfica original a través d’acció i performance, dansa i naturalesa.

 

La dramatúrgia de la peça a escena posa en manifest  com les energies transformadores transformen, de com les plantes són font de vida i influeixen. El moviment genera moviment. L’amor genera amor i l’odi engendraria odi. És una clara i lliure elecció la de cada individu de posar a l’aire allò que vol que s’expandeixi.

 

Una banda sonora musical amb fragments de les fonts citades anterioriment, obrint temes al voltant de la nostra relació amb la natura, coneixements de botànica, mirades del paisatge, formes de funcionar de les plantes, cicles naturals, moments onírics i vivències internes.

Aquesta peça acaba convertida en instal·lació viva d'una duració de 30', on tant les plantes com la performer, es queden a escena, creant una nova fotografia viva.

Un actiu important en aquesta obra és el món vegetal, que al llarg de la peça en mans humanes, anirà omplint l’espai fins a convertir-se en el pioner de l'escena, en un jardí inspirat en el  concepte de Paradís, definit més endavant.

 

Amb una durada de 45 a 60 minuts  es vol:

donar una nova mirada a la seqüència fotogràfica de Duane

sostinguda amb el coneixement i insipiració de pensadors, paissatgistes i agents humans sensibles amb la naturalesa

implicar performance, dansa i art d'acció

apropar des d’un lloc plàstic i poètic la sensibilització pel moment present  

inspirar a viure des d’un altre lloc en relació amb la terra

alliberar un tros de terra en pro de la naturalesa

 

LA PEÇA INTERACTUANT I EL PÚBLIC ASSISTENT/ transformació social.

És una peça on el públic té una part activa des del seu sentir. Un espectacle interactiu amb el fet que el públic pot ser actiu per la disposició de l’espai.

 

Públic; Les persones som diferents, així s’inclou diferents maneres de viure un directe segons la personalitat de cada u.  Tal com diu l'article X del llibre la nació de les plantes de Mancuso:

L’espai del públic està disposat de la següent manera: coixins de meditació, cadires, espai obert i 3 taules amb fulls i material bàsic d’escriptura i de dibuix amb tres cadires cada taula.

El missatge de benvinguda a l'espectacle seria el següent:

Benvingudes. Us recomanem que poseu els mòvils en silenci, aquest és un espai públic i lliure per la llibertat de ser i d’expressar, per sentir i acollir el que està passant, esteu convidats a assentar-vos als coixins en actitud de meditació,  a ocupar les taules si voleu anotar, dibuixar o escriure segons moments  de la peça, asseure-us a una cadira en format clàssic i meravellós o ocupar l’espai obert estirant el cos, i si en algún moment es desperta algún moviment doncs, lliurement, deixar-lo fluir. Us demanem silenci durant l’actuació.

Moltíssimes gràcies!

 

Es proposa i es convida al fet que es creï un espai d’autonomia entre tots els assistents, amb el pensament que aquesta sensació de llibertat personal en societat, arribi més enllà, manifestant-se en les nostres tasques diàries i en la forma de vida en general.

 

La peça interactua amb el públic en tres ocasions:

a l’inici : tres noies amb les màscares de fang movent-se entre les persones i mirant-les d’aprop.

al mig: disposició en i entre les persones de l’espai pels assitents,  de diferents boles fetes amb fang i llavors.

final:  repartiment de 7 plantes sense test en l’espai dels assistents entre i en ells. Amb la idea que el públic sensible a l’acció les deixi plantades al Paradís.

 

 

PERFORMANCE i ACCIÓ

Aquesta peça és una acció performance orquestrada amb dansa i banda sonora original.

La performer és la noia que està a l’escenari neutre tota l’estona, en un estat de latència, ella viurà com li canvien el paisatge, com li van traient peces de roba, com la reguen deixant-la completament molla amb aigua, com amb un núvol de cúrcuma i llavors queda pintada de groc i amb llavors, com li treuen les sabates i li enterren els peus a la terra i com en un moment d’acció genera una sèries de moviments creadors, en el qual acaba entregant-se a la terra i allà es queda integrada amb la naturalesa durant mitja hora una vegada hagi acabat l’espectacle.

 

Per altra banda el noi, tindrà un moment de creació de boles de terra i llavors en directe.

 

I les tres noies, tindràn el moment performàntic de treure’s les màscara de fang cru, transformant-la fins a fer un forat per on surti la seva cara.

 

 

DANSA

Veurem un solo de dansa amb la terra quan encara no hi hagi quasi plantes

un trio amb les màscares posades

un duet amb cúrcuma i llavors

un solo de l’home en resposta a la seva experiència d’amassar la terra.

 

POESIA I MÚSICA

La banda sonora grabada i masteritzada en estudi. Està formada per una selecció de poemes que parlen dels drets humans, la terra, l’entregar-se a la terra, la vida, la mort, el dualisme de la nostra societat, la naturalesa, la màgica abundància del planeta terra i l’alliberament de la terra pel dret al seu propi ús, així com l’ampliació de biodiversitat natural dels nostres boscos i la relació entre èsser humans i èssers naturals. Un recital experimental amb loops de veu i sintetitzador que avança amb notes de guitarra i samples de veus de fragments de textos, extrets dels llibres anteriorment citats.

 

VALORS INTRÍNSECS OBJECTIUS

Congeniar música, poesia, dansa i performance amb presència vegetal.

Generar un espai de llibertat entre el públic i l’acció.

Crear un espai vegetal autosuficient capaç de viure en el clima del lloc, on la intervenció humana sigui mínima. Sembrar i replantar estacionalment si és necessari. I regar si hi ha una època molt dura de sequera. Preservar les plantes des d’un lloc conscient.

Establir una diversitat de plantes, arbres i arbustos inspirats per la supervivència alimentària i de refugi dels éssers vius que hi intervinguin.

Aconseguir una continuïtat anual amb la màxima expressió de color, olor i fruit.

Adquirir les espècies de procedència ecològica i de proximitat, donant suport als projectes locals afins. Entenent l’ecologia pel millor per mi i el meu entorn.

Reflexionar sobre la condició humana i la relació que tenim amb la natura, alimentar poèticament l’imaginari, ampliar consciències.

En actes de futur, fer visites al jardí per la identificació i ús de les plantes que conté.

 

 

EL PARADÍS /JARDÍ SIMBÒLIC

La selecció de les plantes està subjecte a l’espai on es fa. Ha de contenir proporcions simbòliques inspirades en la supervivència* d’éssers vius  del  territori i de l’autoregulació pel bon desenvolupament de les mateixes plantes regenerant-se de forma natural el subsòl terrestre

 

El Paradís recuperat conté: Autosuficiència, no necessitat de regar i capacitat de viure en la terra i amb el clima del lloc, no intervenció de cura humana, només la de sembrar noves llavors i/o replantar i de cuidar amb amor els primers mesos d’arrelament i regar en cas de sequera, sense quimics i podent-ne consumir en quantitats que no malmetin la planta. No es poda. Diversitat, selecció de plantes, arbres i arbustos que cobreixin junts els següents requisits: 1_ Proporcions simbòliques inspirades en la supervivència* de tots els éssers vius  del  territori i de l’autoregulació pel bon desenvolupament de les mateixes plantes regenerant-se de forma natural el subsòl terrestre. 2_ Cromatisme i olors capaces de produir una sensació de benestar i calma. Continuïtat, que a cada estació hi hagi la màxima expressió de color, olor i fruit segons espècies. Una exuberància vegetal durant tot l‘any. Ecologia, totes les espècies plantades, siguin de procedència ecològica i sostenible, de llocs amb ètica responsable tant per les plantes com amb els seus treballadors i de la manera que tenen de gestionar els seus residus. Respecte, les plantes que  de forma natural o per herència ja creixen i viuen a la zona escollida per enjardinar, incloure-les i no malmetre-les, deixar-les créixer i no arrencar-les. Consciència, distribuir les diferents espècies segons moviment natural de l’aigua de la pluja, segons direcció del sol. Segons relació entre elles. Fent un estudi coherent amb els professionals sensibilitzats, i així determinar què plantar a cada espai. Poesia, l’acte d’apreciar tot el procés que fa la natura en la seva regeneració constant entre vida i mort, inspirar en la societat la capacitat de veure la bellesa de les fulles seques en el contrast de la flor oberta, obrir la mirada. Fluïdesa, que la distribució d’aquest jardí, sigui instintiva i arribable sense malmetre les plantes, trobar la manera que l’ésser humà pugui interactuar-hi menjant una fruita o agafant un trosset de fulla aromàtica, per l’altre costat que també hi hagi un caos ordenat on l’ésser humà no pot arribar deixant així que les mateixes plantes protegeixin l’activitat d’insectes ocells, i animals que hi puguin viure. Dissenyar en equilibri conscient perquè s’esdevingui un microcosmos vegetal exuberant que pot compartint-se amb pau amb l’ésser humà.

 

 

Fitxa artística

 

Idea Original: Zona de Risc ( Esther Roca i Josep Subirana)

Evolució de la idea original i direcció: Esther Roca Vila (Ívida Cynara)

Guió: Esther Roca Vila

Intèrprets: Esther Roca Vila. Marta Riera. Mireia Palmés. Èlia Teis. Falta un performer a determinar (el noi).

Creació Músical: Josep Subirana / Miriam Encinas

Familia de plantes biodiverses.

Cada Paradís està subjecte a l’espai on es fa.

Si en el directe, no es pot deixar el Paradís. La companyia es comprmet a trobar-li un llloc on desenvolupars-se.

 

 

Fitxa tècnica

 

Un vestidor d’uns 12m2

Dutxa amb aigua calenta.

Temps de muntantge: 2 hores

Temps de desmuntatge: 2 hores

 

 

NECESSITATS TÈCNIQUES

un espai cultivable  a poder ser d'uns 15 m2

si l'espai no és cultivable, es disposarà la terra damunt l'espai escènic escollit

2 altaveus

una taula de so
 

CALENDARI + PRESSUPOST DE CREACIÓ INVESTIGACIÓ I PRODUCCIÓ

PRIMERA SELECCIÓ DEL CONTINGUT 2 setmanes de feina 500€

INVESTIGACIÓ i CREACIÓ PER LA CREACIÓ DE LA BANDA SONORA  500€

INVESTIGACIÓ I CREACIÓ DE LA PEÇA ESCÈNICA 500€ x 5 intèrprets = 2500€

GRABACIÓ DE LA BANDA SONORA 800€

ELABORACIÓ DELS VESTUARIS 400€

LLISTAT DEL MATERIAL NECESSARI PER LA DISPOSICIÓ DEL PÚBLIC ASSITENT I ELABORACIÓ DEL PRESSUPOST

LLISTAT DEL MATERIAL NECESSARI I ELABORACIÓ DEL PRESSUPOST PEL DIRECTE

REDACCIÓ DEL CONTRACTE SIMBÒLIC DE L'ESPAI PLANTABLE AMB L'ÒRGAN PROPIETARI 200€

ESTUDI DE LES AGUPACIONS DE PLANTES MÉS ÒPTIMES EN ELS DIFERENTS BIOMES CATALANS 500€

RESIDÈNCIA D'NVESTIGACIÓ FINAL AMB LES PLANTES INCLOSES AMB PREESTRENA DE LA PEÇA 1500€

 TOTAL SENSE MATERIAL PÚBLIC NI MATERIAL VEGETAL I ESCÈNIC 6.900€

IMG_20180325_165410_HDR.jpg
IMG_20180325_165410_HDR.jpg
IMG_20180325_165410_HDR.jpg
bottom of page